Blog

Viac článkov nájdeš v sekcií zdravý nákup a spolupráce alebo recepty

16. januára 2023

Laktózová intolerancia (LI)

LI je charakteristická neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov. K jej vzniku dochádza vtedy ak organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu.
10. januára 2023

Preventívny program – zníženie výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka – na stiahnutie

Vďaka skvelému gastroenterológovi a popularizátorovi zdravého životného štýlu Ladislavovi Kuželovi a skvelej, šikovnej a stále dobre naladenej Zuzke Čižmárikovej a ostatným kolegom môžem byť súčasťou potrebného preventívneho programu, ktorého cieľom je znížiť výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka.
9. januára 2023

Interpretácia vyšetrenia črevného mikrobiómu – Medirex

Je mi veľkým potešením predstaviť vám spoluprácu s Medirex.
20. januára 2022

Pár tipov ako prepojiť teóriu vo výžive s dennou praxou.

Dnešná téma bude venovaná prepojeniu všetkého o čo nám pri zmene životného štýlu ide aby sme docielili dlhodobo udržateľné stravovanie a vlastne celkovo zdravší životný štýl, čo sa týka pohybu aj myslenia.
6. decembra 2021

Prečo ma trápia tráviace problémy, prečo nechudnem alebo aký má vláknina veľký význam pre naše zdravie aj pri chudnutí

Prečo je dôležitý hlavne príjem vlákniny v našej strave a čo všetko ovplyvňuje? Slovo vláknina počúvame v poslednom čase z každej strany. Ale ak by sme si položili ruku na srdce, vedeli by sme aj definovať význam slova vláknina? Naša odpoveď by bola možno - že je užitočná a máme jej v našej strave veľmi málo....
1. októbra 2021

Ako si vyskladať zdravý tanier a čo by mal obsahovať.

Zdravé stravovanie je vraj drahšie a časovo náročnejšie. Určite ste počuli tento názor, šíriaci sa rýchlosťou zvuku, ruka v ruke s odporúčaniami ohľadom zmeny životného štýlu, hlavne stravovania.
22. marca 2021

Zdravý nákup – pravidelná rubrika pre Fitshaker

Pravidelná rubrika “Zdravý nákup” pre Fitshaker , kde sa naučíme rozoznávať zloženie potravín, čítať etikety a všetko potrebné pre orientáciu v zložení potravín.
11. decembra 2020

Delenie a rozlišovanie priemyselne spracovaných potravín

V poslednom čase sa čoraz viac skloňuje a používa odporúčanie na konzumovanie základných potravín namiesto vysoko priemyselne spracovaných. Pri rozhovoroch ohľadom analýzy stravovania sa stretávam s názorom, že bežný laik sa nevie orientovať v rozdelení spracovania potravín dosť dobre.
16. novembra 2020

Chcete vedieť aký ste metabolický typ?

V poslednom období je veľmi propagované stravovanie podľa metabolického typu. Zľahčene by sme mohli toto stravovanie začleniť k „módnemu smeru“ je to podobné ako bola Dukanova diéta, potom Atkinsova (mimochodom vedeli ste, že Atkins bojoval celý život s obezitou a srdcovo cievnymi chorobami? ) a mnohé ďalšie odporúčania v stravovaní...
24. augusta 2020

Vplyv výživy na zdravie

V súčasnosti je zdravá výživa a jej chápanie veľmi rozoberaná a diskutovaná. Je veľké množstvo informácií, niekedy dezinformácií často z neoverených zdrojov a pochybných štúdií. Pre bežného človeka, je čoraz ťažšie sa zorientovať v týchto informáciách a vedieť rozpoznať vedecky podložené zdroje. V niektorých názoroch sa nezhodnú ani odborníci, preto by mal byť základ počúvať a spoznať signály svojho tela na stravovanie a nepodliehať módnym smerom alebo experimentom.
7. augusta 2020

Je zdravé stravovanie drahšie?

Zdravé stravovanie je vraj drahšie a časovo náročnejšie. Určite ste počuli tento názor, šíriaci sa rýchlosťou zvuku, ruka v ruke s odporúčaniami ohľadom zmeny životného štýlu, hlavne stravovania.
24. júla 2020

Fytohormóny v rastlinách, alebo prečo netreba veriť mýtom, že ovocie a zelenina už nemá žiadne živiny.

Určite ste v poslednej dobe zachytili čoraz viac článkov alebo vyjadrení, že zelenina a ovocie už nemá toľko vitamínov, minerálov a ostatných zdraviu prospešných živín ako kedysi.
error: Obsah je chránený !!