parallax background

Čo ste možno (ne)vedeli o čaji

Zdravý nákup – pravidelná rubrika pre Fitshaker
29. apríla 2024
Zdravý nákup – pravidelná rubrika pre Fitshaker
29. apríla 2024

Čaj pijeme ráno alebo počas dňa ako nápoj, niekedy možno bez uvedomenia si jeho pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Ak patríte medzi fanúšikov čaju, skúsime sa s ním bližšie zoznámiť.

Vedeli ste, že :

Už v polovici 16.storočia sa čaj používal ako liek pri žalúdočných a iných tráviacich  ťažkostiach hlavne v Benátkach.
V roku 1606 bola prvá lodná zásielka čaju z Číny do Amsterdamu.
V roku 1658 sa objavila  prvá reklama na čaj v anglických novinách.
V 17 storočí už je známy v Rusku aj v Európe.

Pod pojmom čaj si môžeme  predstaviť dva významy:

  • sušené drvené listy čajovníka
  • odvar z bylín a ich častí


Čaj patrí hneď po vode k  najobľúbenejším nápojom.  Tento nápoj neodmysliteľne patrí k nášmu ľudstvu, jeho obľuba  stále viac rastie medzi mladšou aj staršou populáciou.  V Ázii má nedotknuteľnú pozíciu, v Európe má podobnú pozíciu víno.

Vlastnosti čaju sa menia počas jednotlivých zberov (podobne ako u vína), preto je nutné ochutnávaním zistiť kvalitu konkrétneho zberu.

Na rozdiel od vína má ale čaj veľmi krátku životnosť a musí sa rýchlo spotrebovať, inak stratí farbu, vôňu, a hlavne najpodstatnejšiu zložku – chuť.

Čaj je výrobok rastlinného pôvodu, ktorý je určený na prípravu nápoja.

Čaje delíme na:

Čajovníkový čaj (pravý) je výrobok vyrábaný len z listov, púčikov listov a krehkých stoniek čajovníka Camellia sinennsis . Čajovník má niekoľko rodov, najznámejší je čajovník čínsky (drobnolistý) a asámsky (veľkolistý).

Bylinný čaj a ovocný čaj je výrobok, ktorý sa vyrába z rastlinných častí, plodov alebo častí plodov iných ako iba čajovníka Camellia sinennsis.

Švédsky botanik Karl Linné v roku 1737 pomenoval čajovník Camellia Sinensis, aj keď neskôr  podľahol omylu, že čierny a zelený čaj sa robí z dvoch odlišných druhov. Omyl pretrvával takmer 100 rokov. Od roku 1855 je jasné, že ide len o dva rôzne spôsoby prípravy lístkov.

Biely, zelený, oolong, pu-erh aj čierny čaj sa vyrábajú z tohto druhu, ale sú spracovávané rôznym spôsobom, aby sa dosiahla rôzna úroveň oxidácie.

Čaj predstavujú vhodne upravené mladé listy čajovníka drobnolistého (čínskeho) alebo veľkolistého (asamského), ktorý je ker alebo strom a je stále zelená rastlina.

Čajovníkové listy sa zbierajú 5x do roka, kvalitné lístky dáva čajovník až piaty rok, pričom k najkvalitnejšej patrí  druhá úroda.

Hlavný producenti čaju sú Čína, India a Japonsko.

Čajovník Camelia sinensis je ker alebo strom s celoročne zelenými, výrazne rebrovitými listami, vyrastajúcimi na krátkych vetvičkách.

Po celom svete je viac než 50 druhov príbuzných tejto rastline.

Všetky majú spoločné biele kvety podobné kvetom čerešní a listy, ktoré sú zo spodnej strany pokryté viditeľnými strieborno-bielymi  chĺpkami.

Správne pripravený čaj nemá síce významnú nutričnú hodnotu, ale je:

  • kvalitným nápojom a liečivým prostriedkom
  • povzbudzuje, osviežuje, upokojuje žalúdok a črevá
  • obsahuje kofeín a kvercetín, ktoré znižujú riziko rakoviny a srdcových ochorení
  • obsahuje oproti káve ešte dva ďalšie alkaloidy, theofylin a theobromin, ktoré uvoľňujú jemné svalstvo
  • klasická technológia spracovania listov čajovníka : zavädnutie, zvinutie, fermentácia, fixovanie, sušenie, triedenie


Čajové listy obsahujú viac kofeínu ako káva (4,5 % asámsky a 3,5 % čínsky).

Obsah kofeínu v nápoji je však vyšší v káve než v čaji, pretože konzumujeme koncentrovanejší nálev (7-10 g kávy v 150 ml, ale len 1-2 g čaju v 150 ml vody).

Ďalšími zložkami čaju sú: čajové silice a triesloviny (obsah tanínu je  12-18 %) ďalej glukóza, fruktóza, sacharóza (spolu asi 1-3 %, v zelenom až 4 %), organické kyseliny, najmä citrónová (0,7-1 %) a šťaveľová.

Obsahuje  aj chlorofyl, vitamín B a C, aromatické látky a farbivo, ktoré sa získava fermentáciou.  Z ďalších zložiek čaju, ktoré môžu ovplyvniť psychickú činnosť to môže byť vitamín B1 a tiež vitamín  C, ktorý je prítomný v zelenom čaji, pri iných nie, nakoľko sa pri fermentácii ničí.

Podľa pôvodu možno u nás kúpiť čínsky, indický, cejlónsky, ruský a gruzínsky čaj.

Kofeín (teín)
V r. 1837 bolo preukázané, že kofeín získaný z kávových zŕn je totožný s teínom v čajových listoch, ale jeho účinky nie sú celkom totožné s kofeínom v káve. Efekt kávy je rýchlejší, nakoľko kofeín je v čajových listoch viazaný na triesloviny a preto sa len pomaly uvoľňuje do krvného obehu. Kofeín v káve sa naproti tomu okamžite uvoľňuje, takže po vypití šálky kávy obsah kofeínu v krvi rýchle stúpne a rovnako rýchlo aj poklesne

Podľa spôsobu spracovania rozlišujeme čaj:

  • zelenýnefermentovaný čajovníkový čaj, ktorý sa vyrába spracúvaním listov čajovníka  v technologických fázach najmä fixácie, sušenia, zvinutia a triedenia. Lístky sa po natrhaní blanšírujú a sušia. Je trpký, bez arómy, vývar má zelenú farbu. Pije sa najmä v Gruzínsku a v Číne. Je dokázaná prevencia proti nádorovým ochoreniam.
  • žltýpolofermentovaný (oolong) je čajovníkový čaj, ktorý sa vyrába spracúvaním listov čajovníka v technologických fázach zavädnutia, zvinutia a fermentácie, sušenia a triedenia, proces fermentácie sa približne v jeho polovici prerušuje fixáciou. Zvädnuté listy sa vymiesia, krátko fermentujú, sušia a aromatizujú.
  • Biely čaj (tipsový čaj) sa vyrába sušením nefermentovaných púčikov listu čajovníka s bielostriebristými chĺpkami, pridáva sa do výberových čajových zmesí.
  • čierny - fermentovaný, je čajovníkový čaj, ktorý sa vyrába spracúvaním listov čajovníka  v technologických fázach zavädnutia, zvinutia, fermentácie, sušenia a triedenia. Lístky na hromadách zvädnú, enzymaticky prekvasia, tým strácajú trpkú chuť a nadobúdajú typickú čajovú chuť a arómu. Obľúbený je v Európe a v Anglicku.

    Fermentáciou sa stráca už spomenutý vitamín C, ale aj chlorofyl, farba sa mení na červeno-hnedú (po usušení čiernu), uvoľňuje sa kofeín, ktorý bol v čerstvých listoch viazaný na kyselinu trieslovú a vznikajú éterické oleje, od ktorých čaj získava charakteristickú vôňu.

Exotické čaje sa vyrábajú  najmä v Číne , sú to zelené čaje aromatizované kvetmi (pomarančové, lotosové, čerešňové, jazmínové), pomarančovou kôrou, zázvorom, mätou, karamelom, jablkom, kokosom atď.

Bylinkové čajeextrakty zo sušených listov, z kvetov, prípadne z plodov a zo semien rozmanitých aromatických bylín a uplatňujú sa  v ľudovom liečiteľstve.

Čaj maté je zeleno-hnedý extrakt zo sušených listov cesmíny paraguajskej  a má silné povzbudzujúce vlastnosti, je obľúbeným denným nápojom Juhoameričanov.

Ako správne variť čaje:

  • čaj sa nikdy nevarí,  iba zalievame vriacou vodou
  • na šálku 1,5 dl pridáme 1 kávovú lyžičku
  • čierny čaj zalievame vriacou vodou, necháme luhovať 3-5 min.; aromatizovaný lúhujeme max. 3 min.
  • zelený čaj vriacou vodou nikdy nezalievame
  • čínske čaje zalievame 80 stupňovou vodou (po zovretí necháme vodu vychladnúť 2-3 min) a necháme lúhovať 2-3 min.
  • japonské zalievame 60-70 stupňovou vodou (po zovretí necháme vodu vychladnúť 3-4 min) a necháme lúhovať 1-2,5 min.
Zdroj:
SPU Nitra, Ústav výživy a genomiky, učebné materiály pre odbor Výživa ľudí

Comments are closed.

error: Obsah je chránený !!