Bc. Jana Kondrcová
Som diplomovaná „výživárka“ - odborne diplomovaná Špecialistka na výživu a dietetiku ( kvalifikácia nižšie ) zároveň mama a manželka, ktorej záleží na zdraví celej rodiny.
Možno ma poznáte ako autorku knihy „Výživne o výžive“, v ktorej sa snažím poukázať na potrebu zohľadnenia našej individuality v stravovaní a vysvetľujem, že zdravé stravovanie môže byť aj typu – všetko s mierou alebo fakt, že len množstvo robí z určitých látok liek alebo jed pre naše telo. Alebo ma poznáte z videí o stravovaní a množstva článkov o rozlišovaní potravín v spolupráci s Fitshaker. Prípadne z rôznych podcastov kde som bola hosťom.
O výživu som sa začala zaujímať pred niekoľkými rokmi, kvôli opakujúcim sa zdravotných problémoch u mňa aj u mojich najbližších. Práve tieto problémy a ich vyriešenie úpravou stravovania, mi pomohli pochopiť, aký veľký môže byť vplyv stravy na naše zdravie.
Svoje samoštúdium a vedomosti som sa rozhodla podložiť štúdiom. Napriek faktu, že dnes je veľmi veľa informácií dostupných na internete, rozlíšiť zdroje je pre laika náročné. Po samoštúdiu som pokračovala certifikovaným kurzom Poradca pre výživu, a inými kurzami ohľadom výživy a zdravia. Bakalársky titul som získala na SPU Nitra, Fakulta Výživy a genomiky , študijný odbor Výživa ľudí, kde pokračujem inžinierskym štúdiom, ktoré mi umožní dosiahnuť úplné vysokoškolské vzdelanie aj v oblasti klinickej výživy a dietetiky.
Nech potrava je vašim liekom a liek vašou medicínou.
Najväčšiu prax a neoceniteľné skúsenosti priamo z klinickej praxe mi poskytuje najmä spolupráca s gastroenterologickou ambulanciou uznávaného odborníka doc. MUDr. Ladislava Kuželu PhD, MPH.
Pacientov / klientov som riešila vo svojej nutričnej poradni v Piešťanoch (osobne alebo online konzultáciami). Momentálne už len online nakoľko väčšinu času trávim v Bratislave v Nemocnici sv. Michala ako Vedúca špecialistka na výživu a dietetiku , kde sa spoločne s nutričným tímom snažíme o zmenu prístupu k liečbe pacientov a taktiež o iné zmeny ....
Zároveň ma každý štvrtok nájdete poskytovať výživové poradenstvo pre centrum Assiduo. Viac info na tomto linku.
Téma mojej záverečnej bakalárskej práce bola a aj nasledujúcej diplomovej práce je „Význam diétnej liečby a úpravy životosprávy pri ochoreniach SIBO“ (syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve) , uvedenému problému sa venujem aj v pracovnom živote. Momentálne pokračujem a rozvíjam uvedenú v tému aj s vplyvom na mikrobióm v diplomovej práci.
Neprestajne sa vzdelávam v tejto oblasti, nakoľko ma táto téma veľmi zaujíma a sama som ochorenie SIBO prekonala v rokoch, kedy sa táto diagnóza na Slovensku nediagnostikovala (ešte stále by sa mohla viac).
Rovnako denne vnímam ako škodí zle uchopený diétny režim alebo extrém v stravovaní nielen zloženiu črevného mikrobiómu, ale aj fyzickému a psychickému zdraviu človeka. Vo svojej práci používam vedecky podložené prístupy a sledujem najnovšie trendy a výskumy v oblasti dietetiky, aby som pri nutričnej intervencii ponúkla najaktuálnejšie a najefektívnejšie riešenia.
Mojím cieľom je pomôcť ľuďom pochopiť význam zdravého stravovania a dosiahnuť rovnováhu medzi fyzickým a duševným zdravím. Som naozaj presvedčená, že správne nastavená výživa dokáže významne prispieť k zlepšeniu kvality života, a preto sa vždy snažím viesť svojich klientov k udržateľným a zdravým stravovacím návykom.
Pre lepšie pochopenie stavu mikrobioty nielen pri uvedenej diagnóze , ale aj prepojenia mikrobiómu a zdravia (os črevo a mozog – na blogu nájdete článok), som začala externe spolupracovať s uznávaným laboratóriom pri interpretáciách výsledkov vyšetrenia črevného mikrobiómu.
Založením spoločnosti VJK (Výživa Jana Kondrcová) - nutričnej poradne sa snažím pomáhať hlavne pacientom doc. Kuželu, ak mi čas dovolí aj bežným klientom, ktorí síce majú poznatky o zdravšej forme stravovania, žiaľ nedarí sa im svoje vedomosti zosúladiť a preniesť do denného života, prípadne sa roky zbytočne trápia s histamínovou intoleranciou, či SIBO ochorením niekedy spojeným s IBD (zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu) alebo IBS (syndróm dráždivého čreva), alergiami alebo intoleranciami, alebo si nevedia poradiť s nastavením stravovania pri rôznych diagnózach, kedy bol diétny režim možno zle uchopený.
Snažím sa byť s pacientami/klientami v kontakte (osobne alebo online - ale záujem musí byť aj z ich strany), pokiaľ sa zdravé a vyvážené stravovanie nestane úplnou samozrejmosťou a až kým sa zdravotný stav nezlepší.
Zároveň musím priznať, že prednášanie je moja srdcovka a mám rada atmosféru počas prednášok a diskusií, voľné debaty, rozhovory, podcasty, kde si vysvetľujeme základy zdravého stravovania, vedúce k pevnému zdraviu, vitalite, zmierneniu intolerancií a alergií na potraviny, ale aj ako rozoznať vhodné potraviny a čomu sa vyhnúť v stravovaní, aby sme vedeli predchádzať civilizačným chorobám, udržali si pevné zdravie a pekné zdravé telo.
Pokiaľ dúfate, že vám ponúknem spôsob, alebo navrhnem diétu, tabletky či doplnky výživy, po ktorých za pár dní zázračne získate späť plné zdravie, rozvíjajúci metabolický syndróm alebo stratíte množstvo kilogramov (aby ste ich o pár mesiacov mali dvojnásobne naspäť a trvalo poškodili metabolizmus ) , nie ste tu žiaľ správne.