parallax background

Laktózová intolerancia (LI)

Interpretácia vyšetrenia črevného mikrobiómu – Medirex
9. januára 2023
AKO SA STARAŤ O ČREVNÉ ZDRAVIE
22. marca 2023
Interpretácia vyšetrenia črevného mikrobiómu – Medirex
9. januára 2023
AKO SA STARAŤ O ČREVNÉ ZDRAVIE
22. marca 2023
LI je charakteristická neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov. K jej vzniku dochádza vtedy ak organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu.
 
Vrodená LI býva ojedinelá.
Primárna LI je tiež veľmi zriedkavá a príznaky sa objavujú už po narodení.
Sekundárna LI je spôsobená zníženou aktivitou enzýmu laktáza, ktorý sa najčastejšie “vypne” ako dôsledok poškodenia tenkého čreva chorobou alebo veľkou dávkou antibiotík ale aj nesprávnym stravovaním.
 
Poznáte pocit nafúknutého  brucha často s hnačkou, hlasným bublavým dunením v bruchu ktoré boli spôsobené prebytkom plynu a tekutín z nestrávenej laktózy?  Niekedy môžete pociťovať závraty alebo bolesti hlavy, búšenie srdca, čo bolo spôsobené toxínmi tiež z nestrávenej laktózy.
V takýchto prípadoch vyšetrenie odhalí deficit (zníženú aktivitu) enzýmu LAKTÁZA, ktorý štiepi mliečny cukor LAKTÓZU
 
Toto je nutné rozlišovať, podobne ako fakt, že alergia na mlečnu bielkovinu nemá nič spoločné s laktózovou intoleranciou. 
 
Pri LI  je vhodná   bezlaktózová diéta ale je nutné zohľadniť  aj fakt, že vylúčenie mliečnych výrobkov zo stravy môže mať rôzny stupeň. V ľahších prípadoch treba vymeniť bežné mlieko a sladké varianty mliečnych výrobkov za bezlaktózové alebo delaktózované  varianty a príznaky sa upravia.
Konzumácia kyslomliečnych ( fermentovaných ) výrobkov a tvrdých syrov je často dobre  tolerovaná. Aj tu je však tolerancia množstva veľmi individuálna. Začnite malinkými množstvami a postupne pridávajte. Totiž vaše črevné baktérie (tie, ktoré skvasujú a fermentujú a sú veľmi prospešné a často potlačené ) vedia tiež spracovať mliečny cukor . Tým, že budete pridávať postupne malé množstvá potravín s vlákninou (mrknite článok o vláknine) tým viac doslova nacvičíte a zväčšíte populáciu prospešných mikroorganizmov v črevách.
A výsledkom bude, že vaša laktózová intolerancia pominie :-)
 
Prílišným vyradením všetkého si môžete viac uškodiť ako prospieť.
 
Sktritné vylúčenie  všetkých mliečnych výrobkov totiž vzhľadom na obsah vápnika môžu viesť k nutričným nedostatkom hlavne
u dospievajúcich detí, tehotných, dojčiacich žien a postmenopauzálnych žien.
 
Laktóza totiž zvyšuje biologockú dostupnosť vápnika z rôznych zdrojov a podporuje jeho transport a absorpciu.

Laktózová intolerancia (LI) býva často aj len prechodný stav…

Väčšina ľudí s LI odtoleruje 12 až 15 g laktózy čo predstavuje cca 250 ml mlieka ( nie naraz ).
Pre deti hranica stanovená zatiaľ nie je, podľa výskumov je však 6 g laktózy množstvo nevyvolávajúce ťažkosti. Zavádzanie však treba skúšať pomaly a postupne.
 
A teraz info prečo ak máte diagnostikovanú LI netreba vyradiť všetky mliečne výrobky.
 
O tom, aký je vápnik dôležitý a že jeho najvýznamnejším zdrojom v našej strave je mlieko 🥛a mliečne výrobky, už všetci vieme…

Čo býva opomínané je opäť PESTROSŤ a RÔZNORODOSŤ v stravovaní. 
Väčšinou potraviny vyraďujeme lebo nám podľa nás nerobia dobre a niekedy nás v tom iba utvrdí mylná informácia (čo niekomu pomohlo) alebo mylná diagnostika (často IgG protilátok) alebo len diagnostikovanie laktózovej intolerancie.

Vyraďujeme, sledujeme sa (nie však správne - lebo nevieme o možných oneskorených reakciách a obviníme inú potravinu) a preto zase vyraďujeme ďalšie  a ďalšie potraviny. Nakoniec vyradíme veľmi veľa a stav sa zhoršuje a zhoršuje - čo je prirodzený fyziologický proces…

Ak ale máme zdravotný alebo iný problém s mliečnymi výrobkami v našej strave o to viac je NUTNÉ dbať na RÔZNORODOSŤ
a PESTROSŤ a vápnik sa snažiť doplniť zdrojmi z iných potravín (akých nájdete ďalej v článku)
 
Ak máme rôznorodú stravu iba vtedy zabezpečíme aj príjem fosforu, ktorého dobrými zdrojmi sú (okrem mliečnych výrobkov) aj:
strukoviny, sója, mak, čierny čaj, tekvicové a iné semená, mäso a vajcia

A nezabudnite ešte na fakt, že aj vitamín D a je nevyhnutný pre správnu absorpciu vápnika.
Ešte trošku viac o vápniku:
 
Vápnik (Ca), je najviac zastúpeným minerálnym prvkom v ľudskom organizme.

  • spolu s horčíkom (Mg) a fosforom (P) je základným stavebným prvkom kostry a zubov
  •  spoločne s horčíkom reguluje činnosť srdca
  • podporuje vstrebávanie železa
  • podiela sa na zrážaní krvi
  • zúčastňuje sa na prenose nervových vzruchov
  • spolu s fosforom je dôležitý v metabolických funkciách 

POZOR - vstrebateľnosť vápnika závisí od mnohých faktorov
POMER vápnika a fosforu MUSÍ byť úplne vyrovnaný ( čo väčšinou príroda zariadila tak, že v prirodzených potravinách a pri rôznorodosti v strave sú prijímané obe zložky)
Dôležitá je aj od prítomnosť bielkovín, nakoľko vytvárajú s vápnikom dobre vstrebateľné komplexy 
a resorpciu vápnika  zvyšuje aj vitamín D a vit. C

Naopak znižovať vstrebávanie môže kyselina fytová, šťavelová a aj vláknina. K nevyužiteľným formám patria formy vápnika - oxanát a fytinát vápenatý vyskytujúci sa v špenáte, šaláte a červenej repe ale aj v strukovinách 

Prírodné zdroje vápnika (Ca) sú:
mlieko a mliečne výrobky, sardinky, losos (aj iné ryby), vaječný žĺtok, listová zelenina, fazuľa, brokolica, karfiol, jahody, sója, arašidy, mak, orechy a slnečnicové semená…

V prípade nedostatku vápnika vzniká osteoporóza. Následne sa Ca podáva v liekovej forme alebo je snaha prijímať ho ako prídavok v potravinách. Pri doplnkoch výživy je ale potrebný dohľad lekára.

Odporúčané denné dávky vápnika sú pre dospelých 400 až 500 mg

Čo si z toho zobrať?
Jednoduché a najpodstatnejšie doporučenie vo výžive na ktoré zabúdame.

Dbať na rôznorodosť základných potravín , striedať a kombinovať , nevynechávať potraviny na základe “samodiagnostikovania” alergie alebo intolerancie na množstvo potravín.


Zdroj: Biochémia výživy a Dietetika a dietológia_ SPU_ FAZP_Výživa ľudí

Comments are closed.

error: Obsah je chránený !!