Aditíva v potravinách sú prídavné látky, ktoré sa pridávajú do potravín zámerne z technologických dôvodov – zvýraznenie chuti, farby, predĺženie trvanlivosti. Označujú sa celým názvom ( Tartrazin ) alebo číselným označením s písmenom ( E102 ). Bezpečnosť všetkých prídavných látok v potravinách, vyhodnotil Vedecký výbor pre potraviny (SCF) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a musia byť vypísané na obale výrobku. V smerniciach je uvedené povolené množstvo. V súčasnej dobe sa niektoré prehodnocujú.
U niektorých boli preukázané nežiadúce účinky na zdravie – alergické reakcie, astmatické záchvaty, poruchy správanie u detí (hyperaktivita)..... V dnešnej dobe je veľmi málo výrobkov bez aditív, preto je potrebné pre udržanie zdravia sledovať zloženie výrobkov, ktoré kupujeme. Ak sa vám to nechce., alebo je zloženie maličkými písmenami, ako pomôcka môže byť, nasledovné:
Áno zdá sa to komplikované, ale po čase vám to príde ako jednoduché a automatické. Zapamätáte si potraviny, ktoré nemáte kupovať. Niekedy po prečítaní zloženia vás prejde chuť danú potravinu kúpiť a už vôbec nie skonzumovať. Ako príklad uvediem makový rožtek, známy ako makovka alebo brioška. Je lesklý, sladký a posypaný makom, často ho kupujeme malým deťom do ruky na papanie.
Prečítali ste si zloženie? Uisťujem vás, že vás prejde chuť ho zjesť a hlavne ho dať dieťaťu a ak k tomu konzumuje sladkosti so syntetickými sladidlami, potom sa nestihneme čudovať prečo má suchú podráždenú pokožku, ekzémy, prípadne iné kožné prejavy. Pozor práve v tomto zložení nie je použité ani jedno označenie ako napr. E472a, sú tam názvy ako estery mono a diglyceridov mastných kyselín a je ich tam dosť, žiaľ.... :-(
Skúste preto čítať zloženie a tým postupne zminimalizovať príjem aditív. Ak k tomu pridáte konzumovanie čo najmenej spracovaných potravín, váš organizmus sa vám za toto úsilie poďakuje pevným zdravím a vitalitou. A na tom nám predsa najviac záleží, nie?