parallax background

Aditíva – prídavné látky v potravinách

Diéty
22. októbra 2019
Tapioková múka, áno či nie ? (+ recept)
8. novembra 2019
 

Aditíva v potravinách sú prídavné látky, ktoré sa pridávajú do potravín zámerne z technologických dôvodov – zvýraznenie chuti, farby, predĺženie trvanlivosti. Označujú sa celým názvom ( Tartrazin ) alebo číselným označením s písmenom ( E102 ). Bezpečnosť všetkých prídavných látok v potravinách, vyhodnotil Vedecký výbor pre potraviny (SCF) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a musia byť vypísané na obale výrobku. V smerniciach je uvedené povolené množstvo. V súčasnej dobe sa niektoré prehodnocujú.

Treba si uvedomiť, že toto povolené množstvo je vždy na daný typ ,,éčka“ nie je možné zistiť, čo robia v našom organizme spolu a koľko ich denne dostaneme do organizmu v rôznych kombináciách z potravín.


 

U niektorých boli preukázané nežiadúce účinky na zdravie – alergické reakcie, astmatické záchvaty, poruchy správanie u detí (hyperaktivita)..... V dnešnej dobe je veľmi málo výrobkov bez aditív, preto je potrebné pre udržanie zdravia sledovať zloženie výrobkov, ktoré kupujeme. Ak sa vám to nechce., alebo je zloženie maličkými písmenami, ako pomôcka môže byť, nasledovné:

  • zloženie musí byť krátke, obsahovať základné zložky
  • prvá zložka by nemala byť cukor v ešte horšom prípade glukózovo – fruktózový cukor
  • ak je zloženie dlhé na veľa riadkov, už je to varovný signál
  • pozrieť si aplikácie a zoznamy dostupné na internete ohľadom značiek, názvov a škodlivosti éčok (zdraviu škodlivé sú napr. E320 a E321, E200 - E203, E210 - E212, E221 – E228 ....)
  • rozlišovať označenie prírodné arómy a prírodne identické arómy (synteticky vyrábané, tieto sa žiaľ objavujú v cukrovinkách, ochutených mliečnych výrobkoch, nealko nápojoch, žuvačkách a lízatkách - E102, E104, E110, E122, E124, E129 )
  • umelé sladidlá sú tiež veľmi nevhodné hlavne pre diabetikov, ktorým boli paradoxne ešte nedávno odporúčané
  • glutaman sodný E621– syntetický zvýrazňovač chuti, môže byť skryto označovaný ako hydrolyzovaný rastlinný proteín
  • pozor na označenie na vrchnej strane výrobkov ,, bez éčok“, v zložení je často slovný názov prídavnej látky.

Áno zdá sa to komplikované, ale po čase vám to príde ako jednoduché a automatické. Zapamätáte si potraviny, ktoré nemáte kupovať. Niekedy po prečítaní zloženia vás prejde chuť danú potravinu kúpiť a už vôbec nie skonzumovať. Ako príklad uvediem makový rožtek, známy ako makovka alebo brioška. Je lesklý, sladký a posypaný makom, často ho kupujeme malým deťom do ruky na papanie.

Prečítali ste si zloženie? Uisťujem vás, že vás prejde chuť ho zjesť a hlavne ho dať dieťaťu a ak k tomu konzumuje sladkosti so syntetickými sladidlami, potom sa nestihneme čudovať prečo má suchú podráždenú pokožku, ekzémy, prípadne iné kožné prejavy. Pozor práve v tomto zložení nie je použité ani jedno označenie ako napr. E472a, sú tam názvy ako estery mono a diglyceridov mastných kyselín a je ich tam dosť, žiaľ.... :-(

Skúste preto čítať zloženie a tým postupne zminimalizovať príjem aditív. Ak k tomu pridáte konzumovanie čo najmenej spracovaných potravín, váš organizmus sa vám za toto úsilie poďakuje pevným zdravím a vitalitou. A na tom nám predsa najviac záleží, nie?

Držím palce!
 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *