parallax background

Tapioková múka, áno či nie ? (+ recept)

Aditíva – prídavné látky v potravinách
28. októbra 2019
Fytohormóny v rastlinách, alebo prečo netreba veriť mýtom, že ovocie a zelenina už nemá žiadne živiny.
24. júla 2020
 

Tapioková múka - vlastne škrob, pochádza z koreňa manioky u nás známy názov yuca, ktorý rastie v západnej Indii a južnej Amerike. Kaloricky je podobná bielej múke 100g obsahuje približne 300 kca, s minimálnym obsahom bielkovín a skoro žiadne tuky, v jej zložení však nájdete aj minerály ako draslík, fosfor a železo.

Je vhodná pre celiatikov ako náhrada bielej múky, pre bežných ľudí je ako zmena v stravovaní taktiež veľmi prospešná, nakoľko nespôsobuje tráviace ťažkosti. Používa sa na zahusťovanie a pečenie, treba však počítať s jej škrobovou konzistenciou. Určite sú vám známe tapiokové guličky, z ktorých je v poslednom čase veľmi populárny domáci puding.


 

Ponúkam vám jednoduchý recept na chutné syrové muffinky z tapiokovej múky - pôvodne Brazílske syrové bochníčky - ktorý pochádza zo zahraničia a my sme si ho mierne upravili a veľmi oblúbili.

 
Suroviny:

  • 1 vajce
  • 80 ml kvalitného olivového oleja
  • 160 ml plnotučného mlieka (môžme použiť bezlaktózové alebo rastlinné)
  • 360 g tapioka škrob
  • 120 g strúhaného syra ( používam mozzarelu a čedar alebo iný výrazný syr v polovičnom pomere alebo podľa chuti aj väčšie množstvo syra)
  • 1 čajová lyžička soľ ( prípadne menej ak je syr slaný)

Všetky ingrediencie zmiešame ponorným mixérom. Nalievame do silikónových košíčkov na muffiny len do ¾ košíka, nakoľko pri pečení muffinky zvačšia objem. Najlepšie je použiť aj formu na muffiny aby sa neroztiekli. Pečieme pri 180 stup. približne 20 – 25 min.
Podávame a konzumujeme (s mierou), ešte vlažné – vtedy sú najchutnejšie. Na záver drobná rada: skúste rôzne varianty syra a mlieka, nám chutili aj s kozím kefírom a kozím syrom.
Dobrú chuť :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *