Tapioková múka - vlastne škrob, pochádza z koreňa manioky u nás známy názov yuca, ktorý rastie v západnej Indii a južnej Amerike. Kaloricky je podobná bielej múke 100g obsahuje približne 300 kca, s minimálnym obsahom bielkovín a skoro žiadne tuky, v jej zložení však nájdete aj minerály ako draslík, fosfor a železo.
Je vhodná pre celiatikov ako náhrada bielej múky, pre bežných ľudí je ako zmena v stravovaní taktiež veľmi prospešná, nakoľko nespôsobuje tráviace ťažkosti. Používa sa na zahusťovanie a pečenie, treba však počítať s jej škrobovou konzistenciou. Určite sú vám známe tapiokové guličky, z ktorých je v poslednom čase veľmi populárny domáci puding.
Všetky ingrediencie zmiešame ponorným mixérom. Nalievame do silikónových košíčkov na muffiny len do ¾ košíka, nakoľko pri pečení muffinky zvačšia objem. Najlepšie je použiť aj formu na muffiny aby sa neroztiekli.
Pečieme pri 180 stup. približne 20 – 25 min.
Podávame a konzumujeme (s mierou), ešte vlažné – vtedy sú najchutnejšie.
Na záver drobná rada: skúste rôzne varianty syra a mlieka, nám chutili aj s kozím kefírom a kozím syrom.
Dobrú chuť :)