parallax background

Je zdravé stravovanie drahšie?

Fytohormóny v rastlinách, alebo prečo netreba veriť mýtom, že ovocie a zelenina už nemá žiadne živiny.
24. júla 2020
Vplyv výživy na zdravie
24. augusta 2020
Fytohormóny v rastlinách, alebo prečo netreba veriť mýtom, že ovocie a zelenina už nemá žiadne živiny.
24. júla 2020
Vplyv výživy na zdravie
24. augusta 2020
 

Zdravé stravovanie je vraj drahšie a časovo náročnejšie. Určite ste počuli tento názor, šíriaci sa rýchlosťou zvuku, ruka v ruke s odporúčaniami ohľadom zmeny životného štýlu, hlavne stravovania. Z môjho pohľadu je to skôr výhovorka, v lepšom prípade neznalosť a iba povrchný názor. Poďme ale pekne po poriadku...


 

Aj naša rodina prešla určitými formami stravovania a experimentovania. Nebudem vás presviedčať, že sa zdravému stravovaniu venujem už 20 alebo 30 rokov. Nevenujem, nebola ešte takáto osveta, alebo bola veľmi malá. Čítala som rôzne odporúčania a články, našťastie diéty som nedržala, lebo som nemala pevnú voľu a ja proste neviem byť hladná a nemôžem byť hladná, ( lebo sa mením z dobrého na zlé - to bolo nadnesené, ale pointa to vystihuje) A milujem aj sladké chute....Teraz už menej, lebo viem, že je to začarovaný kruh a moje zlé návyky z detstva... Moje úlety...

S rastúcimi zdravotnými problémami som sa strave začala venovať, lákalo ma to týmto smerom už dávno, len asi nebol ten správny čas. Nakopol ma až kurz Poradca pre výživu, zopár rôznych kvalitných prednášok, moja diagnostikovaná celiakia a vážne ochorenia v našej rodine. Tu som zistila ako málo o výžive viem, ako veľa sa ňou dá ovplyvniť, napriek tomu, že som si myslela ako veľa už viem a ako ma to posunulo...Posunulo ale ďalej k štúdiu...a skončila som na VŠ - odbor Výživa ľudí. A čím viac viem, tým chcem vedieť ešte viac, lebo mám pocit, že viem málo...

Možno je to vekom, už nemám 30 aj 40 som už oslavovala, takže keď vidím odporúčanie mladej kočky ohľadom stravovania, iba sa pousmejem a mám chuť jej napísať o pár rokov, či nezmenila názor na odporúčanie všetko pre všetkých a čo platí vraj u každého...



Áno platí zopár základných pravidiel, ale každý si ich musí prispôsobiť sebe:

  • sledovať signály svojho tela na stravu
  • jesť čo možno najviac základné potraviny a jedlá z nich
  • mať pohyb ( tým nemyslím cestu po auto a z auta)
  • nepočítať kalórie a nemať stres z jedla, ale ani sa neprejedať
  • nedržať diéty

 

 

A čo sa týka názoru, že to je drahé a časovo náročné? Skúsme to rozobrať:

Zdravé stravovanie:

  • nakúpime základné, priemyselne nespracované potraviny, zeleninu, ovocie, mlečne výrobky a vodu
  • zelenina a ovocie má v sebe okrem vitamínov a minerálov a základných živín aj vlákninu, ktorá je nielej potrebná pre správne fungovanie trávenia, ale zasýti, čiže budete jesť ( pojedať ) menej často.
  • mať pohyb ( tým nemyslím cestu po auto a z auta)


Nezdravé stravovanie:

  • nakúpime polotovary, kedy nečítame zloženie a tým pádom dostávame do seba zbytočný mix aditív a cukru, čo v nás podporuje ďalšie nekontrolované chute na jedlo
  • potravimy, ktorých základ je biela múka a cukor s aditívami, sa po skonzumovaní úplne inak spracujú ako zelenina, menia sa rýchlo na glukózu tá zdvihne hladinu cukru v krvi a sme stále dokola hladní a nenápadne potichúčky začíname podnecovať civilizačné ochorenia a navyše máme potrebu stále jesť.
  • sladké malinovky = cukor a aditíva... potrebujeme to? ...spôsobuje to to isté, čo som už opísala


 

 

A teraz, keby sme si zrátali ceny nákupov zdravých potravín a ceny nákupov nezdravých, po pár dňoch sme na rovnakej cene, lebo nezdravého zkonzumujete dvakrát toľko ako zdravého. A časová náročnosť? Keď si nakrájate do práce mrkvu, jabĺčko a hrsť orieškov alebo syr, namiesto kysnutej voňavej buchty s kopou sladkého džemu ( slané keksíky sú to isté ), tá zdravšia varianta vás zasýti na dlhšie, lebo sa inak spracováva pri trávení, organizmus dostane správne živiny a nepriberiete a nebudete mať o chvíľu opäť chuť jesť, lebo glukóza a inzulín... Ale zase chcem a musím podotknúť , že ak sa zdravo a vyvážene stravujete, neznamená to, že si budete všetko zakazovať. Tú buchtu alebo čokoládu si dáte...No nebude to každý deň, lebo v tom máte jasno a viete, že to nie je o chutiach, je to o výžive a zdraví. Tu sa veľmi hodí úryvok zo známej starej piesne: “ Už mi lásko není 30 let., už mi není ani 35 a že to krásná léta jsou, říkal jsem si ať mi zůstanou...”

Metabolizmus trávenia sa vekom chová inak... spomaľuje sa, hormonálne zmeny robia svoje, niekedy pod tlakom chýb a omylov v stravovaní je metabolizmus opatrnejší a ukladá do tuku...Občas si proste robí zásoby alebo nedokáže správne spracovať živiny. Z tohoto dôvodu ho musíme presvedčiť, že mu dáme to čo potrebuje a nebudeme ho trápiť a zaťažovať. A ak chceme trošku a trvalo schudnúť a udržať si váhu, práve okolo 40 tky, to je individuálna téma, lebo sme iní... sme jedineční, tak ako metabolizmus každého z nás.... A toto je život a naše radosti a starosti v ňom... Ak vás tento môj názor zaujal a chcete sa porozprávať alebo poradiť, som tu pre vás... pretože toto, tento smer a nové poznania v ňom sú moja vášeň... nie je to iba moje zamestnanie, je to to čo ma napĺňa... A ten pocit, keď dostanem spätnú väzbu ako som pomohla alebo nasmerovala... ten je pre mňa najväčšia odmena.

Comments are closed.

error: Obsah je chránený !!